www.barcsikisterseg.hu

Keresés:
  OK »
Bemutatkozás | Letöltések | Hasznos linkek | Fórum | Kapcsolat
Eseménynaptár
2024. május
HKSZCSPSZoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Települések

Klubfoglalkozás
Általános
2011. 01. 27.
Az "Egészséget a barcsi kistérségben" című program soron következő klubfoglalkozása Lakócsán kerül megrendezésre.

A Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás által a TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2009-0012 pályázat keretében megvalósuló "Egészséget a barcsi kistérségben" című program következő szakmai klubfoglalkozásának témája:

 "Kistérségi hátrányaink, esélyek közelítése, esélyegyenlőség, devienciákat csökkentő praktikák"

A klubfoglalkozást vezeti: Varga Ilona, a Barcsi Szociális Központ igazgatója

A klubfoglalkozás helyszíne: Lakócsa Könyvtár

Időpontja: 2011. január 27. (csütörtök) 15:00 óra

 

Miért van ma Magyarországon különösen nagy szükség az esélyerősítés hangsúlyozásra? Miért szokatlanul nagyok a magyarországi egyenlőtlenségek?

Köztudott, hogy ma Magyarországon az egyenlőtlenségek az élet minden területét átfogják, ,,szakadásból szakadékká” növekedtek és miközben a korábbinál sokkal reménytelenebbé vált a legalsó, legkevésbé iskolázott rétegek helyzete, a középrétegek igen jelentős hányadát is  fenyegeti a munkahelyi bizonytalanság, a szegénység, lecsúszás veszélye. Ennek a helyzetnek a legsúlyosabb gazdasági következménye az igen alacsony foglalkoztatottsági arány, mivel a leszakadó rétegekben az idő előtti egészségromlás és a következményes munkaképtelenség, leszázalékolás rendkívüli mértékeket öltött. Az öregségi nyugdíjkorhatárnál fiatalabb rokkantnyugdíjasok száma 1990 és 2003 között az évi 233 ezerről megduplázódott. Bár más munkapiaci tényezők is szerepet játszanak ebben a folyamatban, a legfontosabb ok mégis a középkorú népesség, elsősorban a középkorú férfi népesség idő előtti egészségromlása,  és különösen a falvakban – mint nálunk a Barcsi Kistérségben is – a lakosság egyre tendenciózusabb elöregedése.  

Tegyük fel a kérdést, és keressük rá a választ: Vajon a civilizációnak szükségszerű velejárója az emberi közösségek jelenleg tapasztalható válsága? cheap consumer camcorders Az emberi magatartástudomány legújabb felismerései rávilágítanak arra, hogy az életformaváltás kísérőjelenségein túl a válság gyökere az, hogy a modern társadalomban a szorongáskeltés új lehetőségei alakulnak ki. Márpedig a stabil kapcsolataitól, értékeitől, életcéljaitól, önértékelésétől megfosztott, magányosan szorongó embertetszés szerint felhasználható a szükséges funkcióra, kicserélhető és manipulálható.

A helyi szinten megjelenő, szociálpolitikával kapcsolatba hozható indikátorok, úgymint a szegregáció, a hajléktalanság megjelenése, szegénység és/vagy mélyszegénység, gyermekszegénység fokozódása, depressziós betegek számának növekedése, devianciák, a megélhetési bűnözés, a munkanélküliségből adódó szociális problémák kistérségünkben is masszívan jelen vannak. Mindez  deviáns magatartási, azaz normaszegő viselkedési szokások   vezet.  Meg kell találni azokat az eszközöket, amelyek a deviánciák csökkentése irányába hatnak.  Ez ágazatközi aktuális, szoros együttgondolkodást és együttműködést igénylő cselekvési feladata a különféle szakmákat képviselő, hozzáértő szakembereknek. 

Oldal tetejére Vissza Nyomtatás Küldés e-mailben
 
 
 
© Copyright 2008 - Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás - all rights reserved | Impresszum | Jogi nyilatkozat
A honlap az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg
Website made by: GrApixx Design Studio