www.barcsikisterseg.hu

Keresés:
  OK »
Bemutatkozás | Letöltések | Hasznos linkek | Fórum | Kapcsolat

Eseménynaptár
2024. május
HKSZCSPSZoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Települések

Bemutatkozás
Egykor lovairól volt ismert országszerte Kastélyosdombó neve. Az ország egyik leghíresebb lótenyészetét hozták itt létre az Erdődy grófok, akik maguk is a legjobb hazai lótenyésztők hírében álltak.

Ugyancsak a korukat messze megelőzve szarvas tenyészetet is létrehoztak ezen a vidéken. Ahol ekkora hagyománya van az állattartásnak, ott mélyen bele ivódott a helyiek vérébe ez a tudás. A grófi világnak már vége, a kastélyban ma már nem az uraság él, hanem szociális otthon székel, azonban az állattartás az elmúlt évtizedekben is, és ma is fontos szerepet játszik Kastélyosdombón. A 60-as évekből való adat szerint a barcsi járás egészéhez viszonyítva átlagosan mintegy egyharmadával nagyobb volt itt a szarvasmarha állomány. Ma is állattartással foglalkozik a dombói gazdák legtöbbje. A dél-somogyi kisközség takaros házainak javarésze hagyományos stílusban épült. A település lakossága többségében katolikus, kisebb részt református. A református vallás már a XVI. század második felében elterjedt a településen. A jelenlegi templom 1828-34 között épült. Dombó csinos kastélyának régi épületét még az Ivankovics család építette, most a Dráva Kastély szociális otthon székel benne. A falai között szellemi fogyatékosokat gondoznak és sérült fiatalok rehabilitációját végzik. Az intézmény - amelynek gazdája a megyei önkormányzat - ma az egyik legnagyobb munkáltató Dombón. A települést gépkocsival Barcs és Szigetvár felől lehet a legkönnyebben megközelíteni. A 6-os főút vezet erre, és Daránynál lekanyarodva mindössze néhány kilométer után elérhető Kastélyosdombó. A 6-os főút felől érkezők a malomárok hídján áthajtva jutnak be a faluba, amelynek két utcája van: a Fő utca és a Zádori utca. Ez utóbbitól nem messze találhatók Dombó nevezetes tölgyfái, amelyeket vagy száz éve a hét vezér tiszteletére ültettek az akkoriak. A fák közül kettőbe a közelmúltban belecsapott a villám, azonban az évszázados tölgyeket megvédte a kivágástól a közakarat. Ha a másik utcán indulunk tovább, a Harkány felé vezető útra érünk. Ezen az úton tovább jutva Kastélyosdombó és Potony között az úgynevezett Korcsonyai-árkot és a hasonló nevű rétet hagyjuk magunk mögött.
Kastélyosdombó eredetileg királynéi birtok volt. Károly király 1323-ban Zákány comesnek és a fiainak adta. Zsigmond király 1412-ben ezt az adománylevelet Dombai György és István kérésére átírta és megerősítette. 1493-ban eladták az egyingi Török családnak. A XVI. század első elében a helységben erődítmény is állt, amelyet Török Bálint 1541-ben ostrom alá vett. 1553-ban I. Ferdinánd Dombai Jánost erősítette meg birtokosként. Ez a Dombai János nem sokkal később elveszítette itteni birtokait. Verőce kapitánya volt, s gyáván feladta a töröknek a várát. Szégyenletes tette miatt búcsút mondhatott itteni területeinek, amelyeket Ferdinánd Nádasdy Tamásnak adományozott.
1554-ben már a török hódoltsághoz tartozott a falu. 1565-66-ban 15 ház állt itt. Szeszgyár, gőzmalom, jéggyár működött a településen, ma már egyik sem létezik. A határban, az úgynevezett temetődűlőben őskori telep nyomait találták, s tárták fel. A községhez tartozik Nagyág-puszta, amely 1726-ban a gróf Rindsmaul családé volt. A levéltárban található legrégebbi pecsétje 1788-ban keletkezett.
Iskolája 1720-tól van a falunak, ekkor jött létre a református népiskola. Egészen 1950-ig volt Dombón tanítás, ekkor szüntették meg alsó-felső tagozatos iskoláját. Azóta a közeli Darányba járnak tanulni a gyerekek. Az iskolával együtt elhalt az addig jól működött kultúrcsoport is, s megritkultak a nevezetes dombói szüreti bálok.
A századelőn levente egyesület és polgári lövészegyesület működött a faluban. A két világháború között mintegy hatszáz lakosa volt a községnek, ma csupán feleannyian lakják. Az első világháborúban 13-an, a második világháborúban ugyanannyian haltak hősi halált, nyolcan eltűntek, és négy zsidót deportáltak a faluból. Nevüket emlékműve vésette a falu.
1950-tól a Rákosi, 51-től a Búzakalász és a Felszabadulás szövetkezet adott megélhetést a dombóiaknak. 1957-59 között Népakarat néven működött itt gazdálkodó szervezet. 1897-ben hozták létre a dombói hitelszövetkezetet, 1921-28 között Hangya szövetkezet működött a faluban. 1938-ban dombói központú tejszövetkezet jött létre és élt 1947-ig. 1947-től földműves szövetkezet működtött a településen.
Vasútállomása van a falunak, s bár a Barcs-Villány vasútvonal rendkívül rossz állapotú - sőt éppen ezért -, a turistának érdemes Barcsról vonaton ellátogatni Kastélyosdombóra. Igazi élmény, hiszen az ősborókáson halad át a vasút. S mivel a vonat csupán 20-25 kilométeres sebességgel döcöghet végig ezen a szakaszon, tehát idő is bőven rendelkézésre áll, hogy mindebben gyönyörködjön a látogató. A borókás területén 700-nál is több magasabbrendű növényfaj, mintegy 3000 gerinctelen és mintegy 230 gerinces állatfaj található. Ha a terület valamennyi növényfaját nem is, azonban jó néhányat megszámlálhat az ablakból az utazó. Az ősborókás, a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik legismertebb tájvédelmi körzete egyébként éppen az élőhelyek változatosságáról híres. Itt alig néhány méterre él egymástól a belső-somogyi homokvidéken honos ezüstperje és a láptavak vízét kedvelő rucaöröm. Az állatvilágot szintén a végletek jellemzik. Gyakorta együtt hallatszik a lappantyú pirregése a közeli láptó békakórusával.

Oldal tetejére Vissza Nyomtatás Küldés e-mailben
 
 
 
© Copyright 2008 - Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás - all rights reserved | Impresszum | Jogi nyilatkozat
A honlap az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg
Website made by: GrApixx Design Studio