www.barcsikisterseg.hu

Keresés:
  OK »
Bemutatkozás | Letöltések | Hasznos linkek | Fórum | Kapcsolat

Eseménynaptár
2024. április
HKSZCSPSZoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Települések

Bemutatkozás
Somogyaracs apró dél-somogyi, a Csokonyavisonta és Babócsa között félúton rejtőző, egy utcás, zsáktelepülés. Legfőbb vonzereje a térség vadállománya, háborítatlan környezete, jó levegője és szép erdőállománya van, amit szarvasok, őzek, vaddisznók járják.


Apróvadat itt nemigen lehet találni, azonban szarvasok számára különösen jók az ökológiai adottságok. Az aracsi erdőkbe a rendszerváltás előtt egyszerű embernek nem is volt szabad puskával belépnie. Csak kivételezettek vadászhattak ezeken a területeken.
A település határában szép legelőterület húzódik, rajta többszáz éves öreg tölgyek állnak. Ez a hely volt régen a fiatalok találkozóhelye. Nem csak a helybeli fiúk és leányok jöttek el ide pihenni és szórakozni a hétvégeken, hanem a szomszédos falvak ifjai is. A legelő és a falu között volt található az aracsiak másik kedvelt pihenőhelye, a Gelenya tavacska. A 60-as évekig ide járt a fél falu horgászni, azonban a tavat akkoriban lecsapolták. Erdőbirtokossági Társulás működik a településen, amelyhez  több mint száz hektáros erdőterület tartozik.  
A faluk szomszédságában van a csokonyavisontai termálfürdő is. Ennek és a gyönyörű környezetnek egyaránt köszönhető, hogy ma már néhány horvátországi és egy németországi család is felfedezte magának a falut, és házat vásárolt itt.
1269-ből való az első okleveles adat e helységről, amelyben Arach, majd 1397-ben Aracha alakban fordul elő. 1426-1433 között már puszta volt, és a Rindsmaul grófok birtokolták, majd 1467-ben az enyingi Török család birtokaként szerepel. 1512-ben a Pernesziek nyerték el királyi jóváhagyással. 1560-ban I. Ferdinánd Perneszi Farkasnak adta, 1577-ben pedig Rudolf király Perneszi András felsőlendvai várnagynak adományozta. A falu legutolsó birtokosa a gróf Somssich család volt. 1752-ben 6 jobbágygazda és 11 házas zsellér élt Aracson. Nem sokkal a népszámlálást követően, 1789-ben keletkezett a levéltárban található legrégibb pecsétje. 1839-ben nyitotta meg kapuját az első népiskola, s az 1870. évi népszámlálás már 424 lakosról tesz említést. 1877-ben a falu felerészben leégett. Párszáz évvel ez előtt Aracs közelebb feküdt Csokonyavisontához. A tűzvész után azonban már a jelenlegi helyén épült újjá a falu. Fényes Elek XIX. század közepén kelt leírásában horvát településként említi, 303 katolikus és 8 református lakossal. 1910-ben 428-an lakták a települést, 1941-re sem sokat változott a község népessége: ekkor 447 lakosa volt. 1951-ben a Haladás szövetkezet adott munkát a helybélieknek, majd Szorgalom néven 1956 kora tavaszán jött létre az első önálló tsz. Aracson. Ide csaknem a teljes község - 100 család 180 taggal - belépett. 1956 decemberében a szövetkezet feloszlott. Forradalmi bizottságot hoztak létre itt, és tagjai 12 pontos követelést dolgoztak ki. 56-ot követően három évvel Béke néven alakult a következő mgtsz, majd a négy község - Babócsa, Somogyaracs, Rinyaújnép és Bolhó –  Új világ TSZ, majd Határőr szövetkezet néven egyesült. A településnek összevont alsó tagozatos iskolája volt 1976-ig, amely a körzetesítés során megszűnt, hasonlóan az önálló somogyaracsi tanácshoz.
Ma  rendszeresen szállítja az önkormányzat falugondnoki gépjárműve a kisiskolásokat és óvodásokat a szomszédos Babócsára. A vasút megszűnte és az autóbuszjáratok ritkulása, munkahelyek megszűnése miatt megkezdődött az elvándorlás, mert az a kevés kisebbség, akik munkahellyel rendelkeztek, nem tudták megközelíteni a munkahelyeiket. Ezzel párhuzamosan megkezdődött – a csokonyavisontai  a cigányság betelepülése, az addig kizárólag magyarok lakta faluba. Jelenleg a település lakosságának több mint 80 százaléka roma, akik cigánykölcsönnel vásárolták meg a megüresedett aracsi parasztházakat. Gyógynövény gyűjtésből és segélyből éltek és élnek a mai napig. Szedik a békarokkát, csalánlevelet, hársfa virágot, kamillát, mezei zsurlót. Júniusban és július hónapokban érdekes látványt nyújt emiatt a Somogyaracs mellett vezető közút. A békarokkának magas a víztartalma, s a romák kiterítik az útra, hogy az arra járó autók kilapítsák és kiszárítsák.  Egyetlen intézményük van, az idősek klubja. Somogyaracs ez előtt 20 évvel elöregedő településnek volt mondható, ma jórészt csak munkaképes korú, inaktívak, több gyermeket nevelő roma származású munkanélküliek lakják.
A faluban mindössze 6-8 embernek van jelenleg munkahelye a babócsai Határőr MG. Zrt-ben, illetőleg Csokonyavisontán. A falu katolikus temploma 1953-54-ben épült, a közeli Halastó-puszta elbontott épületeinek tégláiból.
A 60-as évek elején melegvizet találtak a falu közelében, de hamarosan lezárták a kutat anélkül, hogy megvizsgálták volna a víz gyógyhatását. A helybeliek feltételezése szerint hasonló hatású termálvíz lehet Somogyaracson is, mint a szomszédos Csokonyavisontán, illetve Babócsán. Amiatt hívták salátás falunak a települést a környéken, mert a búcsú ideje épp a saláta szezonra esett. Minden kertben megtalálható volt ez a közkedvelt zöldségféle, s a megszokottól eltérően készítették. Úgynevezett fonnyasztott saláta készül Aracson, mégpedig akképpen, hogy a friss salátaleveleket hideg öntet helyett forró ecetes-olajjal, vagy zsírral öntötték le, és ezt tálalták a sült húshoz, fasírozotthoz. A búcsút hagyományosan május elején tartják, Flórián napjához kapcsolva, azért ekkor, mert a múlt századi nagy tűzvész óta Szent Flóriánt tartják a falu védőszentjének. A fenti tartalom a Stansted Express-tól származik. Az ebben az úti célban található szállodákkal kapcsolatos információkért látogasson el a Booking.com oldalra.

Panerai Replica Watches panerai replica www.dpanwatch.org  

Oldal tetejére Vissza Nyomtatás Küldés e-mailben
 
 
 
© Copyright 2008 - Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás - all rights reserved | Impresszum | Jogi nyilatkozat
A honlap az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg
Website made by: GrApixx Design Studio